Település címere

Szentimrefalva község címere

A címer álló helyzetű háromszögű pajzs, osztatlan kék pajzsmezővel. A címerpajzs alján emelkedő zöld hármashalmon természetes ábrázolású Szent Imre herceg áll, feje körül arany glória lebeg. A herceg fekete hajú, fején nyitott arany koronát visel.

A herceg ezüst (fehér) térdig érő ruháját derekán arany csatos barna öv szorítja le. A ruha alatt ezüst (fehér) páncélinget és páncélharisnyát visel. A herceg vállára vetett redőzött veres köpenye hátul a bokájáig ér le. Elöl a köpenyt jobb felöl egy kerek, arany csat rögzíti. A köpeny az arany csattól átlósan, dús redőkben omlik le a herceg bal könyökéig. A herceg környékben behajlított jobbjában egy természetes ábrázolású liliomot tart. Bal kezét az ezüst pengéjű pallosának arany markolatán tartja. A csupasz pallos a herceg bal oldalán függőlegesen lóg egy vékony, jobb haránt irányban lelógó barna szíjon.

A kék pajzsmező felső részén egy-egy kisebb háromszögű címerpajzs lebeg. A jobboldali kisebb címer pajzsa ezüst és veressel hétszer vágott. A baloldali kisebb pajzs osztatlan veres mezejében természetes ábrázolású liliom lebeg.

A címer magyarázata:

A település címere ún. mesélő címer, mivel elmeséli a település nevét. Szt. Imre herceg ábrázolása korhű ruházatban történik, a „szokványos” egyházi ábrázolásokkal rokon. A szüzességet fogadó, szentté avatott herceg megkülönböztető attribútumával, a liliommal együtt látható. A kisebb címerpajzsok az „Árpád házi” Szt. Imre herceg felismerését segítik.